A sportfogadás és az adózás

A legtöbb sportfogadással foglalkozó oldalon ritkábban szokott szóba kerülni az adózás kérdése, általában mindig csak a nagy nyereményekről és azok megszerzéséről szóló stratégiák kerülnek szóba. Viszont egy magyar fogadó semmilyen formában nem hagyhatja figyelmen kívül az ilyen kérdéseket, hiszen kinek lenne kedve komoly bírságba belefutni azért, mert elfelejtett egy nagyobb nyeremény után adót fizetni. És bár elsőre azt gondolnánk, hogy nagyon komplikált szabályok vonatkoznak a sportfogadásból származó nyereményekre, a valóságban elég egyértelműek a vonatkozó jogszabályok. A következőkben pontosan megmutatjuk, hogy mikor és mennyit kell fizetnünk a jó tippjeink alapján szerzett nyeremény után!

A szorzók típusai

Tehát azt már tisztáztuk, hogy igazából nincs nagyon értelme fizetni ezekért az információkért, hiszen ha vannak is bundázott vagy bundagyanús mérkőzések, ezeknek a tippjeit nem fogják csak úgy értékesíteni vagy még rosszabb, ingyen odaadni bárkinek egy Facebook-oldalon. Viszont vannak olyan jelek, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy kiszúrjunk ilyen mérkőzéseket és akár mi magunk is profitálhassunk ezekből vagy elkerülhessünk egy nagyobb veszteséget. A következőkben ezt mutatjuk meg!

Illegális és legális sportfogadás - Az adó mértéke

Bet win

A jelenleg hatályos magyar törvények elég egyértelműen fogalmaznak abban a kérdésben, hogy mi számít ma Magyarországon legális sportfogadásnak. Hazánkban ugyanis ilyen jellegű szolgáltatást nyújtania vagy tevékenységet végeznie kizárólag a Szerencsejáték Zrt.-nek van joga. Ha velük játszunk és nyerünk, akkor a nyereményünket nem terheli adó. Minden más esetben viszont adót kell fizetni a nyeremény után, által szervezett sportfogadások magyar adózási szempontból illegálisnak számítanak. Mondhatni az adóhatóság és a jogalkotó feladta a harcot a gombamód szaporodó bukmékerekkel szemben és blokkolás helyett szimplán ránk fogadókra hárítja az adózási feladatokat és bevallási kérdéseket.

A jelenlegi személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adózási szempontból illegális sportfogadásokból származó nyeremények egyéb jövedelemnek számítanak, így a teljes nyereményünk 87%-a után kötelesek vagyunk 15% jövedelemadó-előleget és 15,5% szochót fizetni. Ha a nyereményünk egy külföldi honlapon szervezett játékból származik, akkor a szerzés negyedévét követő hónap 12.-éig be kell fizetnünk az adót. Fontos szabály azonban az, hogy a bevételt úgy kell kiszámolni, hogy csökkenteni kell az elismert költségekkel a bevétel összegét. Sportfogadás esetén ez tipikusan a tét összege. A bevétel és a költség csak fogadásonként állítható egymással szemben, tehát nem tehetjük meg, hogy hosszabb periódus alapján összesítjük a bevételt és a költséget. És minden esetben a költség elszámolása csak bizonylatok alapján történhet, amit a bukmékernek kellene kiállítania.

Ez pedig ugye azt is jelenti, hogy amennyiben nem volt túl sikeres egy adott fogadásunk, akkor természetesen adót sem kell fizetni. De ez a kitétel azért megjegyzendő, mert adót akkor is kell fizetni, ha egy nyereményből egy újabb fogadást teszünk meg és azt elveszítjük. Akkor az első fogadás nyereményéből adót kell fizetni, a második fogadás veszteségét nem állíthatjuk ezzel szembe.

Konkluzió

Penz

Nagyon fontos tehát, hogy amikor online sportfogadásra adjuk a fejünket, akkor mindenképpen vegyük figyelembe azt, hogy a nyereményünket adókötelezettség is terheli. Természetesen a Szerencsejáték Zrt. által szervezett fogadásoknál ez nem áll fenn, viszont ha a piacot teljes mértékben uraló online bukmékerek valamelyikét választjuk, akkor mindenképpen készüljünk fel egy jelentősebb adókötelezettségre. És ez nem csak specifikusan a sportfogadásokra vonatkozik, de minden online szerencsejáték esetén kötelezettségünk keletkezik a magyar állam felé.

A magyar adóhatóság, a NAV minden esetben hangsúlyozza, hogy céljuk nem a retorzió és a büntetés, de egy Magyarországon engedéllyel nem rendelkező cég weboldalán való sportfogadás esetén a hatóság nem tud nekünk segíteni, ha például elveszítjük a pénzünket vagy eltűnik az oldal és így tovább. Ezt fontos kiemelni, hiszen ez azt jelenti, hogy ha zárolják a számlánk valamiért valamelyik bukmékernél, akkor nem igazán tudunk hova fordulni érdekképviseletért Magyarországon. Természetesen említsük meg, hogy egy jól menő bukmékernek nagyon komoly ügyfélszolgálata van, amelyen éjjel-nappal kaphatunk segítséget bármilyen probléma esetén. Azok a cégek, amelyek nem nyújtanak ilyen jellegű hatékony segítséget, gyorsan kikopnak a piacról.

A zalaifoci.hu csapata nagyon régóta foglalkozik sportfogadásokkal, így elég komoly tapasztalatra tett szert az adózási aspektusokkal kapcsolatban is. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ez egy adószakértői oldal lenne, tehát minden konkrét adózási és bevallási kérdéssel kapcsolatban azt javasoljuk, hogy keresd fel a könyvelőd, mielőtt konkrét lépéseket teszel és döntéseket hozol.