A sportfogadás és a szorzók

A sportfogadás világában annak megértése, hogy mik a szorzók, hogyan működnek és hogyan kalkulálják őket, a legfontosabb dolog, ha sikeres fogadók akarunk lenni. A szorzókban szereplő valószínűségek és értékek ismerete alapvető, így ha mi nem tudjuk őket értelmezni, akkor azonnal változtatnunk kell ezen. Pontosan ez az oka, hogy nagyon sok ember képtelen hosszútávon profitot elérni a sportfogadással. A következő cikkben megpróbáljuk bemutatni a legfontosabb tudnivalókat a szorzókkal kapcsolatban.

A szorzók típusai

Tehát azt már tisztáztuk, hogy igazából nincs nagyon értelme fizetni ezekért az információkért, hiszen ha vannak is bundázott vagy bundagyanús mérkőzések, ezeknek a tippjeit nem fogják csak úgy értékesíteni vagy még rosszabb, ingyen odaadni bárkinek egy Facebook-oldalon. Viszont vannak olyan jelek, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy kiszúrjunk ilyen mérkőzéseket és akár mi magunk is profitálhassunk ezekből vagy elkerülhessünk egy nagyobb veszteséget. A következőkben ezt mutatjuk meg!

A bundagyanús mérkőzések kiszúrásának módszere

A legfontosabb, hogy bár három fajta szorzó megadási módról beszélünk, igazából mindegyik teljesen ugyanazt a dolgot jelenti, csak a megjelenítésben van különbség.

Tet
  • A törtes szorzókat főleg a britek használják. A 3/1 formátumban megadott szorzó azt jelenti, hogy minden feltett 1 forintra 3 forintot fizet a bukméker, tehát a magyarok által leginkább ismert tizedes formában ez 3,00-s szorzót jelent.
  • A tizedesben megadott szorzók a leginkább ismertek Magyarországon. Ilyenkor egy adott kimenetelre tizedesformátumban kapunk egy számot, mondjuk 2,50-ös szorzót. Ez azt jelenti, hogy ha felteszünk 100 forintot erre a kimenetelre és bejön, akkor 100 x 2,5 = 250 forintot fogunk kapni a végén.
  • Az amerikai szorzók a legkevésbé ismertek a magyar fogadók között, ezt szinte kizárólag az Egyesült Államokban használják. Az esélyes csapatok számára megadott szorzókat itt mínusz jel előzi meg, ez mutatja, hogy mennyit kell ahhoz feltennünk, hogy 100 forintot nyerjünk. Az esélytelenebb csapat szorzóját + jel előzi meg, ez mutatja meg, hogy mennyit nyerhetünk 100 forint feltételével.

Akkor ez azt jelenti, hogy 100 forint feltételével 560 forintot nyerhetünk a Baltimore sikere esetén. Ha viszont a Seattle-re akarnánk fogadni, akkor 700 forintot kellene feltennünk 100 forint megnyeréséhez.

A szorzók kalkulációja – a bukmékerek számítási módszere

Most hogy valamelyest már megismertük a szorzók kinézetét és felépítését, lépjünk tovább arra, hogy ezeket hogy határozzák meg és hogy határozhatunk meg magunk is ilyen valószínűségeket. A szorzók meghatározásának első és legfontosabb lépése az adatok elemzése. A bukmékerek az adatok elemzésére általában egy profi csapatot alkalmaznak, akik a legjobb szoftverekkel felszerelve sok esetben már teljesen automatikusan kalkulálják ki az esélyeket. Nagyjából mindent betöltenek, egymás elleni eredményektől kezdve formát, sérüléseket, sárgalapokat stb., majd szinte tökéletes pontossággal határozzák meg a valószínűségeket. A hatalmas számú eseményt figyelembe véve érthető, hogy miért használnak az adatok elemzéséhez szoftvereket, de azért mindig vannak szakértők a bukmékereknél, akik a végső simításokat elvégzik.

Bonusz

A következő lépésben az egyes kimeneteli valószínűségekhez a bukmékerek algoritmusok segítségével megpróbálják meghatározni, hogy melyik piacokra mennyi tét érkezhet, amihez természetesen múltbeli adatokat is felhasználnak. Ennek segítségével érik el a bukmékerek azt, hogy minden kimenetel és fogadás esetén olyan szorzókat határozzanak meg, hogy ne veszítsenek túlságosan sok pénzt bármilyen meglepetésnél sem, sőt, igazából azt határozzák meg, hogy mennyit akarnak nyerni egy-egy eseményen. És ez egyébként hozzájárul ahhoz is, hogy az adatelemzések alapján nem túlságosan esélyes csapatok szorzói még inkább riasztónak tűnnek és még kevesebben fogadnak rájuk.

De még mielőtt ezek a szorzók kiposztolásra kerülnének automatikusan az oldalakon, még egy lépésben változni fognak. A bukmékerek ugyanis a haszonkulcsukat is beépítik a végén, azaz olyan szorzót adnak meg, ami egy kicsit alacsonyabb annál, mint aminek lennie kellene. Hiszen ha mindkét csapatnak ugyanannyi lenne az esélye, akkor mindkét oldalon 2,0-s szorzót találnánk. Ehelyett azonban mondjuk 1,9-es szorzót fogunk találni, ami a bukméker haszonkulcsa lesz majd.

A szorzók kalkulációja és az érték

A profi fogadók már rég nem egyetlen szorzó alapján fogadnak, de egyrészt megnéznek jó pár bukmékert, hogy a legjobb ajánlatot megtalálják, másrészt csak olyan eseményekre fogadnak, amelyeknél a szorzókban van érték is. Érték a szorzókban akkor van, ha az általunk kalkulált kimenetel valószínűsége nagyobb, mint amennyit a szorzó mutat. És hogy lehet valószínűséget kalkulálni saját magunknak? Ugyanúgy, ahogy a bukmékerek teszik. Meg kell néznünk a statisztikákat, adatokat, sérüléseket, de még azt is, hogy a többség melyik kimenetelt részesíti előnyben.